Hieronder een overzicht van de diverse fotografie cursussen en workshops die ik ga geven de komende tijd. Aanmelden kan via links onder elke cursus/workshop. Op de link knop staat vermeld de beschikbare data en nog beschikbare plekken.

01: STUDIO MASTER CLASS

Geregeld organiseer ik de workshop/masterclass ‘Studio Portretten’ in mijn atelier/studio. Op deze nader te bepalen dag ben je welkom om samen met vier andere deelnemers aan de slag te gaan met een reeks studioportretten. Dat houdt niet in dat er geen model achter de schuifdeuren klaar staat en waar we met z’n allen op los gaan schieten. We concentreren ons op de techniek en maken van elkaar gebruik als het gaat om het maken van diverse portretten. Ik laat aan de hand van mijn werkwijze en aanwezige materialen zien wat mijn aanpak is en waarom ik bepaalde lichtvormers gebruik en wanneer niet. Een basis opstelling tot het toepassen van meerdere lichtopstellingen en reflectieschermen.

De dag zal voornamelijk bestaan uit praktijk. Aan de hand van voorbeelden komen diverse lichtopstellingen aan de orde en kan men zelf mee aan de slag. Gebruik van diverse lenzen en het verschil daarin.

Wat je zelf dient mee te nemen is een camera. (Wat betreft het fotograferen live via Imac heb ik momenteel alleen de beschikking over Canon kabel.) Dat mag de pret niet drukken, je mag altijd een van mijn camera’s gebruiken. De dag zal niet in het teken staan van zelf actief fotograferen. Aan de hand van mijn werkwijze en op de manier hoe ik ‘jou’ zou portretteren. Er kan op een geven moment de situatie voordoen dat ik de hele set verbouw en een van de aanwezigen vraag om zelf aan de slag te gaan met een bepaalde setting/voorbeeld.

Kosten voor deze dag is incl. lunch, koffie, thee etc.

€ 125,- per persoon

Deelname is voor maximaal 4 personen. Na aanmelding ontvang je een factuur met betaallink. Na betaling is je deelname definitief.


02: Basis Cursus Fotografie | Van A naar M

Je hebt een digitale camera – spiegel reflex of systeemcamera- maar krijgt het niet voor elkaar om maar van die A (Automaat) af te komen? Je worstelt uren door het menu, opzoek naar de juiste instelling? Geen idee wat ISO, Diafragma en Sluitertijden tot elkaar verhouden.

Je wilt dus uiteindelijk van die Automaat af en je camera geheel handmatig (M) bedienen. Dan is de Basiscursus Fotografie – Van A naar M een uitkomst.

In een dagdeel van 4 uur wordt er in een kleine groep van 4 personen de instellingen van een digitale camera doorlopen. Je leert de verhoudingen tussen ISO-Diafragma en Sluitertijden en kan deze na de cursus toepassen op je eigen foto’s. Voor wie het twee stappen te snel gaat kan je ook je camera in voorkeuze standen laten werken, zodat je eerst begrijpt welke gevolgen aanpassing op sluitertijd heeft op je diafragma, of wanneer je je diafragma alleen aanpast welke sluitertijden dan aangenomen gaan worden. Daarnaast besteden we aandacht aan witbalans, lichtmeting verschil in JPG en RAW.

Na welkom, koffie/thee en wat lekkers starten we het eerste gedeelte met een theorie in Jip en Janneke taal. Het tweede gedeelte gaan de in en rond de DOAS in Leeuwarden met de camera aan de slag. Er zijn hier voldoende plekken die het uiterste van je camera vragen om toch met een geslaagde foto thuis te komen.

Na de basis cursus kunnen we nog wat resultaten bekijken en sluiten we af met een ontvangst van nog wat naslagwerk. Dit naslagwerk geeft je de mogelijkheid om altijd even terug te kijken op de behandelde onderwerpen.

Wat neem je mee?

 • Camera met voldoende batterijen
 • Geheugenkaart
 • Indien in bezit een flitser
 • Statief (als men die heeft.)

Kosten per persoon € 85,-


03: CURSUS LIGHTROOM

Al eens gekeken naar Lightroom maar er al rap achter gekomen dat het iets meer is dan een standaard bewerkingsprogramma? Niet weten waar je moet beginnen? Een basiscursus Lightroom is dan een eerste stap naar een betere workflow voor de tijd die er na volgt.

Al jouw foto’s in een handomdraai gesorteerd en voorzien van een juiste naam of markering. Snel een serie foto’s bewerken of juist uit de band te springen met verassende kleurcorrecties. Eigen presets maken en gebruiken. Snel kleine afwijkingen van je lens corrigeren. Hoe importeren en exporteren van je foto’s en hoe onderhoud je jouw catalogus. Kortom: een goede stap in de richting naar een perfecte workflow om in de toekomst snel en consequent met je beeldmateriaal om te gaan.

De basiscursus bestaat onder andere uit:

 • Importeren en organiseren van je foto’s
 • Snelle 1e correctie op witbalans, kleur en contrast
 • Wat scheef is maken we recht. In een handomdraai!
 • Automatische correcties toepassen. Wanneer wel en wanneer niet toepassen
 • Slimme verzamelingen maken en toepassen
 • Presets maken
 • Exporteren voor diverse doeleinden
 • Gebruik van trefwoorden en het aanmaken daarvan
 • Voorinstellingen gebruiken
 • Virtuele kopieën
 • Ontwikkelen van een foto door gebruik te maken van histogram, kleurtintcurve, HSL/Kleur, Gesplitste Tinten, Details, Lenscorrecties, Transformatie, Effecten en Kalibratie
 • Maken van een album
 • Presentatie dia
 • Afdrukmogelijkheden
 • Maken van webgallery
 • etc…etc…

Wat neem je mee?

Een laptop met daarop een reeks RAW foto’s waarmee je zelf aan de slag gaat. Op deze laptop staat de laatste versie van Lightroom. Ik gebruik de Adobe CC versie. Heb je Lightroom niet als abonnement dan kan je een 30 dagen gratis variant downloaden vanaf de website van Adobe. Zorg dat je dat ‘vooraf’ aan de cursus geïnstalleerd hebt.

Kosten zijn € 85,- per persoon

Meld je meteen met 2 personen aan dan is er een duokorting van 15%.

incl. koffie, thee, fris en lunch.

Er is plek voor maximaal 6 personen per workshop. Aanmelden kan via onderstaande link. Geef in je melding om welke dag het gaat. De workshop gaat definitief door als er minimaal 3 personen aangemeld hebben.

Geplande data


04: Masterclass Studioportretten incl. beeldbewerking (één op één of twee op één.)

Wil je een aantal uren (max 4 uur) samen met mij in de studio een aantal portretten maken met diverse lichtopstellingen? Aansluitend de gemaakte foto’s bewerken met Lightroom en Photoschop? Maar geen zin in een workshop met andere kandidaten? Of wil je gewoon wat meer persoonlijke aandacht? Boek dan een masterclass op maat.

In deze masterclass behandelen we in twee blokken van twee uur zowel de praktische vaardigheden bij het maken van diverse portretten. Het gebruik van diverse lichtvormers, filters en reflectieschermen. Een basis belichting maar ook de meer creatieve opstelling komt aan bod. In het tweede blok bewerken we de gemaakte foto’s op de wijze zoals ik mijn eigen werk verwerk en bewerk.

Ja kan kiezen uit een 1op1 of 2op1 variant. Kom je alleen dan boek je 1op1 masterclass. Wil je toch liever met iemand samen dan boek je 2op1 masterclass. (Korting hiervoor is 15%) Door een keuze te maken via onderstaande link kan je een datum naar keuze zelf in plannen. Ik neem vervolgens contact met je op om e.e.a. op elkaar af te stemmen.

Masterclass wordt gehouden in mijn studio Cornelis Troosstraat 48 Ruimte 306 Leeuwarden.


Nog een laatste noot…

Wanneer is mijn aanmelding definitief?

Na je aanmelding krijg je van mij een bevestiging. Hierbij zit een factuur. Zodra de factuur betaald is dan is je plek definitief.

Ik wil pinnen. Kan dat?

Ja, op de dag zelf kan je ook pinnen. Een factuur volgt dan op een later moment. Laat me weten wat je voorkeur is in je aanmelding. Dan geldt een ‘pinbetaling’ ook als definitieve deelname.

Ik had me aangemeld, maar kan niet komen!

Dat is uiteraard jammer. Er geldt een geld terug actie van mijn kant als ik 24 uur van te voren een melding heb gekregen dat je helaas verhinderd bent. Heb je voornemens om de dag op een ander moment in te vullen dan is er niks aan de hand. Wens je geld teruggestort te krijgen dan kan dat als je aan deze voorwaarden hebt voldaan. Meld je je af op de dag zelf of een paar uur van te voren dan ben ik helaas genoodzaakt om 50% terug te storten.

Waar wordt de cursus gehouden?

Lokatie: Cornelis Trooststraat 48 8932 BR  Leeuwarden – Ruimte 306

Kan ik daar parkeren?

Ja, er is volop gratis parkeren mogelijk.


Alle prijzen vermeld op deze pagina zijn incl. btw.