Hieronder een overzicht van de diverse fotografie cursussen en masterclass die ik ga geven de komende tijd. Aanmelden kan via links onder elke cursus/masterclass. Op de link knop staat vermeld de beschikbare data en nog beschikbare plekken.

NIEUW!

01: MASTERCLASS PORTRET

Het maken van een goed portret in zowel natuurlijk licht, daglichtlamp of studioflits is voor de beginnende fotograaf een uitdaging op zich. Zeker als men in korte tijd een reeks portretten moet maken. Heb je enige ervaring in het maken van portretten van bijvoorbeeld je kinderen maar zou je willen dat het niveau van een algemeen kiekje zou overstijgen, of kom je niet verder dan de armen gesloten over elkaar? Tijd om eens plaats te nemen voor de camera in plaats van er achter, om zo ook te ervaren hoe het is om geportretteerd te worden.

Deze masterclass portret heeft als doel jou van twee kanten te laten ervaren hoe het is om een pakkend portret te maken en hoe het is om de aanwijzingen te volgen van een ander, die van jou een portret maakt.

Juist deze ervaring is een boost om door te pakken in de portret fotografie en jou handreikingen te leren om ook beter te worden in het maken van een portret. In deze masterclass gaan we in drie situaties aan de slag. Te weten:

 • Portret in natuurlijk licht. -al dan niet met reportageflitser.
 • Portret met behulp van een daglicht lamp.
 • Portret met behulp van studio flits.

De dag is er niet op gericht dat je de techniek en kennis van instellingen van licht en camera leert. Immers ben je al bezig met fotografie en weet je welke invloeden ISO, diafragma en sluitertijd hebben binnen de fotografie. Uiteraard kan ik helpen met de diverse opstellingen en de keuze daarin, maar de nadruk ligt niet op de technische kant van het fotograferen.

We beginnen rond 10:00 uur met koffie of thee en er is een Friese traditie bij! Na een voorstelronde laat ik aan de hand van voorbeelden zien hoe ik mijn portretten maak. Aan jullie de taak om te achterhalen middels welke lichtopstellingen deze zijn gemaakt. (Notitieblokken zijn aanwezig, je hoeft niets mee te nemen!)

Enkele onderdelen uit de masterclass.

Wat maakt een portret een sterk portret? Welke lenzen zijn het meest ideaal voor het maken van een portret? Waar let je op bij bepaalde type gezichten? Camera hoog of laag qua standpunt? Welke facetten van het gezicht leggen we de nadruk op en hoe communiceer je dat met je model? Werk ik vanaf een statief of toch los uit de hand? Welke materialen zijn het beste voor snelle portretten op lokatie? Hoe zorg ik er voor dat ik mijn foto’s direct zichtbaar heb op mijn laptop tijdens het fotograferen?

De groep bestaat maximaal uit zes en minimaal uit vier personen. In de ochtend maak ik een aantal portretfoto’s van een van de deelnemers. Dat kan zowel met natuurlijk licht of daglicht lamp zijn. Daarbij ga ik mijn werkwijze t.a.v. houding, expressie en verdere aanpak laten zien. Dus mijn aanpak en uitwerking.

Na de lunch gaan we in twee groepen aan de slag om met elkaar onder diverse omstandigheden portretfoto’s maken. Je bent hier geheel vrij in om daar een invulling aan te geven. We circuleren de groep van natuurlijk licht (Zoek in het pand een juiste plek) naar daglichtlamp en studioflits. Alle materialen zoals reflectie schermen, lampen en lichtvormers zijn aanwezig.

Tegen het einde van de dag (Rond 15:00 uur.) verzamelen wij de foto’s en gaan we die bespreken.

Je gaat naar huis met een dosis kennis en ervaring die direct toe te passen is in jouw volgende reeks portretten.

Voor wie is deze masterclass geschikt?

Voor hen die al enige tijd met fotografie bezig zijn en hun camera kunnen bedienen en instellingen kunnen aanpassen in elke onverwachte situatie. (Uiteraard worden de technische aspecten wel meegenomen in deze masterclass, maar de nadruk ligt er niet op! Verder wil je graag meer halen uit jouw portretten. Hoe stuur je een model aan en ga je om met ongemakkelijke momenten of lastige situaties.

Wat neem je mee? Je camera met reportageflitser, kaartlezer, batterijen, lenzen waar je meestal mee fotografeert.)

[rpt name=”masterclass-portret”]


02: STUDIO MASTERCLASS -vernieuwde opzet!-

Geregeld organiseer ik masterclass ‘Studio Portretten’ in mijn atelier/studio. Op deze nader te bepalen dag ben je welkom om samen met vier andere deelnemers aan de slag te gaan met een reeks studioportretten. Ik laat aan de hand van mijn werkwijze en aanwezige materialen zien wat mijn aanpak is en waarom ik bepaalde lichtvormers gebruik en wanneer niet. Een basis opstelling tot het toepassen van meerdere lichtopstellingen en reflectieschermen.

De dag zal voornamelijk bestaan uit praktijk. Aan de hand van voorbeelden komen diverse lichtopstellingen aan de orde en kan men zelf mee aan de slag. Gebruik van diverse lenzen en het verschil daarin.

Wat je zelf dient mee te nemen is een camera. In de ochtend zal ik aan de hand van voorbeelden van eerder gemaakte portretten de werkwijze en lichtopstellingen doorlopen. Wat doet licht precies? Waarom is een lichtmeter geen overbodige luxe en hoe werk ik daarmee? Van daglicht lampen tot aan de XL octabox, het komt voorbij en wordt op praktische wijze gedemonstreerd. Na de lunch kan men zelf aan de slag. Een aantal opdrachten zullen er worden gegeven met de uitdaging deze tot een goed eindresultaat te brengen. Er kan op een geven moment de situatie voordoen dat ik de hele set verbouw en een van de aanwezigen vraag om zelf aan de slag te gaan met een bepaalde setting/voorbeeld.

Voor het middaggedeelte kan er een extern model worden ingezet om mee aan de slag te gaan.

Deelname is voor maximaal 4 personen. Na aanmelding ontvang je een factuur met betaallink. Na betaling is je deelname definitief. De workshop is van 10:00 uur tot 15:30 uur. Let op: deze masterclass is niet geschikt voor hen die de camera niet kunnen bedienden en nog nooit met studioportret in aanraking is geweest.

[rpt name=”studio-masterclass”]


03: Basis Cursus Fotografie | Van A naar M

Je hebt een digitale camera – spiegel reflex of systeemcamera- maar krijgt het niet voor elkaar om maar van die A (Automaat) af te komen? Je worstelt uren door het menu, opzoek naar de juiste instelling? Geen idee wat ISO, Diafragma en Sluitertijden tot elkaar verhouden.

Je wilt dus uiteindelijk van die Automaat af en je camera geheel handmatig (M) bedienen. Dan is de Basiscursus Fotografie – Van A naar M een uitkomst.

In een dagdeel van 4 uur wordt er in een kleine groep van 4 personen de instellingen van een digitale camera doorlopen. Je leert de verhoudingen tussen ISO-Diafragma en Sluitertijden en kan deze na de cursus toepassen op je eigen foto’s. Voor wie het twee stappen te snel gaat kan je ook je camera in voorkeuze standen laten werken, zodat je eerst begrijpt welke gevolgen aanpassing op sluitertijd heeft op je diafragma, of wanneer je je diafragma alleen aanpast welke sluitertijden dan aangenomen gaan worden. Daarnaast besteden we aandacht aan witbalans, lichtmeting verschil in JPG en RAW.

Na welkom, koffie/thee en wat lekkers starten we het eerste gedeelte met een theorie in Jip en Janneke taal. Het tweede gedeelte gaan we in en rond de DOAS in Leeuwarden met de camera aan de slag. Er zijn hier voldoende plekken die het uiterste van je camera vragen om toch met een geslaagde foto thuis te komen.

Na de basis cursus kunnen we nog wat resultaten bekijken en sluiten we af met een ontvangst van nog wat naslagwerk. Dit naslagwerk geeft je de mogelijkheid om altijd even terug te kijken op de behandelde onderwerpen.

Wat neem je mee?

 • Camera met voldoende batterijen
 • Geheugenkaart
 • Indien in bezit een flitser
 • Statief (als men die heeft.)

[rpt name=”basis-cursus-fotografie”]


04: CURSUS LIGHTROOM

Al eens gekeken naar Lightroom maar er al rap achter gekomen dat het iets meer is dan een standaard bewerkingsprogramma? Niet weten waar je moet beginnen? Een basiscursus Lightroom is dan een eerste stap naar een betere workflow voor de tijd die er na volgt.

Al jouw foto’s in een handomdraai gesorteerd en voorzien van een juiste naam of markering. Snel een serie foto’s bewerken of juist uit de band te springen met verassende kleurcorrecties. Eigen presets maken en gebruiken. Snel kleine afwijkingen van je lens corrigeren. Hoe importeren en exporteren van je foto’s en hoe onderhoud je jouw catalogus. Kortom: een goede stap in de richting naar een perfecte workflow om in de toekomst snel en consequent met je beeldmateriaal om te gaan.

De basiscursus bestaat onder andere uit:

 • Importeren en organiseren van je foto’s
 • Snelle 1e correctie op witbalans, kleur en contrast
 • Wat scheef is maken we recht. In een handomdraai!
 • Automatische correcties toepassen. Wanneer wel en wanneer niet toepassen
 • Slimme verzamelingen maken en toepassen
 • Presets maken
 • Exporteren voor diverse doeleinden
 • Gebruik van trefwoorden en het aanmaken daarvan
 • Voorinstellingen gebruiken
 • Virtuele kopieën
 • Ontwikkelen van een foto door gebruik te maken van histogram, kleurtintcurve, HSL/Kleur, Gesplitste Tinten, Details, Lenscorrecties, Transformatie, Effecten en Kalibratie
 • Maken van een album
 • Presentatie dia
 • Afdrukmogelijkheden
 • Maken van webgallery
 • etc…etc…

Wat neem je mee?

Een laptop met daarop een reeks RAW foto’s waarmee je zelf aan de slag gaat. Op deze laptop staat de laatste versie van Lightroom. Ik gebruik de Adobe CC versie. Heb je Lightroom niet als abonnement dan kan je een 30 dagen gratis variant downloaden vanaf de website van Adobe. Zorg dat je dat ‘vooraf’ aan de cursus geïnstalleerd hebt.

[rpt name=”basis-cursus-lightroom”]

Geplande data


04: Masterclass Studioportretten incl. beeldbewerking (één op één of twee op één.)

Wil je een aantal uren (max 4 uur) samen met mij in de studio een aantal portretten maken met diverse lichtopstellingen? Aansluitend de gemaakte foto’s bewerken met Lightroom en Photoschop? Maar geen zin in een workshop met andere kandidaten? Of wil je gewoon wat meer persoonlijke aandacht? Boek dan een masterclass op maat.

In deze masterclass behandelen we in twee blokken van twee uur zowel de praktische vaardigheden bij het maken van diverse portretten. Het gebruik van diverse lichtvormers, filters en reflectieschermen. Een basis belichting maar ook de meer creatieve opstelling komt aan bod. In het tweede blok bewerken we de gemaakte foto’s op de wijze zoals ik mijn eigen werk verwerk en bewerk.

Ja kan kiezen uit een 1op1 of 2op1 variant. Kom je alleen dan boek je 1op1 masterclass. Wil je toch liever met iemand samen dan boek je 2op1 masterclass. (Korting hiervoor is 15%) Door een keuze te maken via onderstaande link kan je een datum naar keuze zelf in plannen. Ik neem vervolgens contact met je op om e.e.a. op elkaar af te stemmen.

Masterclass wordt gehouden in mijn studio Cornelis Troosstraat 48 Ruimte 308 Leeuwarden.

[rpt name=”masterclass-studioportret”]


Nog een laatste noot…

Wanneer is mijn aanmelding definitief?

Na je aanmelding krijg je van mij een bevestiging. Hierbij zit een factuur. Zodra de factuur betaald is dan is je plek definitief.

Ik wil pinnen. Kan dat?

Ja, op de dag zelf kan je ook pinnen. Een factuur volgt dan op een later moment. Laat me weten wat je voorkeur is in je aanmelding. Dan geldt een ‘pinbetaling’ ook als definitieve deelname.

Ik had me aangemeld, maar kan niet komen!

Dat is uiteraard jammer. Er geldt een geld terug actie van mijn kant als ik 24 uur van te voren een melding heb gekregen dat je helaas verhinderd bent. Heb je voornemens om de dag op een ander moment in te vullen dan is er niks aan de hand. Wens je geld teruggestort te krijgen dan kan dat als je aan deze voorwaarden hebt voldaan. Meld je je af op de dag zelf of een paar uur van te voren dan ben ik helaas genoodzaakt om 50% terug te storten.

Waar wordt de cursus gehouden?

Lokatie: Cornelis Trooststraat 48 8932 BR  Leeuwarden – Ruimte 306

Kan ik daar parkeren?

Ja, er is volop gratis parkeren mogelijk.

Zijn er ook algemene voorwaarden?

Ja zeker. Deze tref je hier.


Alle prijzen vermeld op deze pagina zijn incl. btw.


Contact

Wat kan ik voor je doen?

Fotografie, film of art….

Fotografie

Voor het maken van een portretfoto voor bijvoorbeeld sociaal media of een reeks portretten van medewerkers en/of bedrijfs processen ben ik in principe mobiel op elke lokatie beschikbaar. Hier kan ik met mijn mobiele studio het werk opleveren dat aansluit bij jouw onderneming.

Film

Een korte promo nodig voor je zelf? Een pitch of CV? Of pak je het wat groter aan door een bedrijfs promo te maken of een registratie van een event? Het maken van een clip of willekeurige sfeerbeelden voor website? Of staat er een trouwerij op de agenda en wil je deze dag als reportage geregistreerd hebben? Bespreek de mogelijkheden en ik maak een passende offerte.

Art

Een eigen portret volledig verwerkt in oude tijdschriften en boeken is een kunstwerk op zich zelf. Alles is mogelijk als het gaat om afmetingen en kleuren. Maar naast het zgn. ‘Paper Art’ maak ik ook XL werken op paneel en daarbij is mijn stijl in de richting van neo-expressionisme Zie mijn webshop voor een overzicht. Of maak een afspraak voor werk op maat.

© 2020 VINCENT SCHIPHORST | POST ADRES > BUORKERIJ 118 | 8941 AN | LEEUWARDEN |
STUDIO/ATELIER > DE DOAS | CORNELIS TROOSTSTRAAT 48 | 8932 BR LEEUWARDEN | LOKAAL 306
| 06-38 23 39 79 | INFO@VINCENTSCHIPHORST.NL
KVK NR. 01154373. – BTW NR. NL001391351B32

Contact