Vanaf 4 februari ga ik starten met een wisselend aanbod van een aantal korte workshops. Deze zijn allen afgestemd op beeldmaken in het algemeen en fotografie. Ik heb acht programma’s samengesteld die allebei in februari starten. Je kan zelf een keuze maken in het programma dat het beste bij jou past of waar je meeste interesse naar uit gaat. De start is dinsdag 4 februari en donderdag 6 februari. Je kan kiezen voor zowel de dinsdag of donderdag.

De workshops zijn acht weken achter elkaar. Te weten op een dinsdag of donderdag van 19:00 uur tot 22:00 uur. De lokatie is in mijn atelier/studio in De DOAS. Cornelis Trooststraat 48 Leeuwarden. Er is plaats voor 8 personen. De workshop gaat altijd door! Je kan uit een van deze 8 modules modules kiezen. (Je mag ze uiteraard ook allemaal volgen!)

De investering is slechts € 75,- per module en bij het boeken van ten minste vier modules is de vierde gratis. Dus totaal € 225,-

Het volgende programma is samengesteld:

Download hier de PDF met het gehele programma!


MODULE A – CONTENT MAKEN

Je kan een evenement, nieuws update of een aankondiging als platte tekst maken en op sociaal media profielen uploaden, maar dat is al snel wat saai en niet iedereen wil meteen lappen tekst lezen. Voor je het weet wordt je bericht ondergesneeuwd in de als maar voorbijkomende andere content. Hoe kan het anders? 

Door gebruik te maken van opvallende content. Een op maat gemaakte banner, flyer, poster of afbeelding met een sterke quote.

Jij maakt dat straks allemaal zelf door deel te nemen aan deze eerste avond in De DOAS. “Aan de slag met Canva.”

Posters, flyers, aankondigingen. Maak ze zelf!

Dit ontwerpprogramma laat de professionele en vaak dure programma’s zoals InDesign en Illustrator ver achter zich. Je kan op elke plek inloggen op je account en zelfs met je telefoon maak je in een handomdraai een nieuw bericht. Canva is in de basis gratis, maar voor extra opties moet je betalen. Tot dusver heb ik nog niet de behoefte gehad om te gaan betalen voor wat al prima kan gratis kan! Tijdens deze avond gaan we aan de slag en maken we een account aan op Canva. We maken een planning voor de komende week wat we gaan posten op Instagram, Facebook en/of LinkedIn. We bedenken slogans, quotes of een pakkende tekst. Met behulp van het programma en eigen foto’s ben je helemaal klaar om de nieuwe week direct van start te gaan met je eigen opvallende en pakkende content. 

Moeilijkheidsgraad: ***

Meenemen naar workshop: Laptop met hierop een aantal eigen gemaakte foto’s.

(Canva beschikt over stock foto’s maar het mooiste is om zelf met eigen materiaal te werken.)


MODULE B – LIGHTROOM

Als je foto’s maakt in RAW-formaat dan behoud je de flexibiliteit om je foto’s uitgebreid te bewerken in een bewerkingsprogramma. De twee bekendste zijn Photoshop en Lightroom.

Deze avond gaan we aan de slag met Lightroom. Na een korte theoretische uitleg van wat Lightroom precies is en wat je er mee kan, gaan we via een stappenplan het programma door en leer je wat het voor jou kan betekenen.

Ontdek het gemak van lightroom

Wat is de catalogus precies en waar kan ik die vinden op mijn harde schijf? Moet ik elke keer een catalogus aanmaken?
Welke workflow is het beste om orde en netheid te behouden in de catalogus? Help, ik zie ineens foto’s met een vraagteken? Waar zijn ze gebleven!? Welke bewerkingen kunnen allemaal in Lightroom?

Hoe exporteer ik foto’s voor Facebook? Leer in razende tempo foto’s bewerken met een druk op de knop! Al mijn foto’s zijn scheef!
Hoe trek ik dat simpel recht?

Dit zijn enkele vragen die beantwoord gaan worden tijdens deze avond.

Moeilijkheidsgraad: ***

Meenemen naar de workshop: laptop met daarop Lightroom CC. Deze is gratis te downloaden via de website van Adobe. Enkele foto’s die je zelf hebt gemaakt en wil gaan bewerken.


MODULE C – STUDIO PORTRET

Je hebt enige ervaring met je camera en maakt zo nu en dan wat portretten. Echter, hierbij is alleen nog natuurlijk licht gebuikt of je reportageflitser. Je zou graag willen ervaren hoe het maken van een studioportret in zijn werk gaat? Deze avond gaat dieper in op het maken van een (zakelijk)portret. Ik laat zien hoe dit gaat middels een daglichtlamp en de nodige reflectie schermen. Daarnaast wordt er ook een aantal portretten gemaakt met studioflitser(s) en ik bouw deze stapsgewijs op van 1 lamp naar 5. Wat doet studiolicht nou precies? Ik laat het je zien middels praktische voorbeelden. Geen lange theorie of eindeloze PowerPoint.

Alles in Jip-en Janneketaal

Alles is praktisch en in Jip-en-Janneketaal. Welke software gebruiken we om op locatie te fotograferen als een klant direct resultaten wil zien? Welke lens is het beste geschikt en welke juist niet? Wat doet een lichtmeter nou precies?

Diverse lichtvormers geven diverse resultaten, ook daar wordt aandacht aan besteed. Naast het maken van een goed belicht portret is het aansturen van het model in kwestie ook onderdeel van deze avond. En het model zijn jullie… Zo ervaar je hoe het zowel voor als achter de camera is.   

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Je camera om de foto’s met daglichtlamp te maken. Een geheugenkaart en voldoende batterijen.


MODULE D – AVONDFOTOGRAFIE

Nadat we de groep verzameld hebben bij De DOAS gaan we kort wat voorbeelden bekijken van avondfotografie. Wat zijn de basisprincipes voor wat betreft de instellingen van je camera? Welke kleine accessoires nemen we mee om bepaalde effecten weer te geven? Nadat we de spullen bij elkaar hebben gepakt gaan we de stad in. (Op loopafstand naar het station, wat het startpunt zal zijn.) Op diverse plekken maken we avond foto’s door gebruik te maken van licht accenten in de omgeving. Door te spelen met sluitertijden en meegenomen attributen maken we wat moois. Als we voldoende materiaal hebben geschoten gaan we terug naar De DOAS zodat we onder het genot van een kop koffie of thee het resultaat bekijken. 

Maak prachtige avondfoto’s

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Camera met voldoende batterijen, reportage flitser, geheugenkaarten en niet te vergeten een statief.


MODULE E – WEBSHOP FOTOGRAFIE

Een eigen webshop en het onderhoud ervan doe je al zelf. Maar het maken van mooie en representatieve foto’s is nog een uitdaging? Leer in makkelijke en praktische stappen het fotograferen van jouw eigen producten. Op een manier zodat beeldbewerking achteraf tot een minimum behoort. We maken met behulp van een lichttent een reeks foto’s van een aantal van jouw eigen producten. (Hierbij gaat het om relatief handzame producten.) Qua camera gebruiken we een spiegelreflex (Of jouw camera die je mee neemt.) maar ook de smartphone. Zo demonstreer ik hoe jij straks thuis met betrekkelijk eenvoudige en niet al te dure investering jouw producten in een handomdraai op je webshop kunt zetten.

Productfotografie in de basis

Daarnaast fotograferen we in een speciaal gemaakt decor een aantal producten en gaan we in beeldbewerking aan de slag om een compleet afgewerkte foto te krijgen.

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Je camera en/of telefoon. Geheugenkaart en batterijen. Laptop met daarop Lightroom en Photoshop. (Deze zijn gratis te downloaden via de website van Adobe.)


MODULE F – RETOUCHEREN

Naast fotograferen van een goed portret is het deel nabewerking (retoucheren) minstens zo belangrijk. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk om zaken aan te passen aan een portret. Dat is soms leuk, maar “Plastic Fantastic” portretten is niet mijn stijl. Ik laat aan de hand van foto’s uit mijn archief zien hoe deze waren ‘VOOR’ en ‘NA’ de bewerking. Daarnaast ga ik laten zien wat mijn workflow is als het gaat om relatieve snelle bewerking. Te denken valt aan: Kleine oneffenheden verwijderen en huidcorrectie toepassen met gebruik van Photoshop. De techniek die ik laat zien gaan jullie ook toepassen op zelf meegebrachte foto’s. Als extra laat ik zien hoe snel en doeltreffend je een achtergrond verwijderd uit een foto om zo een achtergrond naar keuze toe te voegen. 

Leer retoucheren als een pro!

Als deelnemer aan deze reeks avonden ontvang je de Photoshop Action om straks thuis deze techniek ook toe te passen. Het is niet nodig om binnen de gestelde tijd alles te onthouden. In een PDF via de mail ontvang je tevens alle instructies voor installatie en gebruik. 

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Laptop met daarop Lightroom en Photoshop CC. (Deze is gratis te downloaden via de website van Adobe.)


MODULE G – BASIS FOTOGRAFIE

Je hebt een spiegelreflex camera of een systeemcamera gekocht en het schieten van het Perfecte Plaatje is jou nog niet gelukt? De diverse instellingen van de  camera duizelt je het voor de ogen. Het menu en alle instellingen is geen doorkomen aan. Tot dusver maak je de foto’s op de automatische stand van de camera. Dat is jammer uiteraard en het is dus tijd om de drie belangrijkste basisgegevens: Diafragma, Sluitertijd en ISO te begrijpen en toe te passen onder elke situatie.

Ga van die automaat af!

Middels een handzame hand-out gaan we de camera en de instellingen doornemen. Aan de eind van de avond heb je geleerd wanneer je welke instelling moet aanpassen om ook het Perfecte Plaatje te maken zonder de automatische stand. De hand-out krijg je uiteraard mee om thuis er nog eens mee aan de slag te gaan.

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Je camera en eventuele handleiding van jouw camera.


MODULE H- FOTOGRAFEREN STILLS EN STILLEVENS

Dagelijks worden we bestookt met productfoto’s. Op TV en in diverse magazines en op internet. Het maken van een stilleven zoals de oud-mesters ze ooit op canvas schilderden is een uitdaging op zich. We gaan deze avond uit een aantal bijzonder attributen en opmerkelijke props een setting maken naar eigen stijl en inzicht. Het licht gaan we naar onze eigen hand zetten en bedenken een passende achtergrond uit de aanwezige stijlen.

Moeilijkheidsgraad: ****

Wat neem je mee: Je camera met voldoende batterijen plus geheugenkaart.


Geef bij je aanmelding de diverse modules (A,B,C etc. en de gekozen data.) Je ontvangt een bevestiging via de mail met daarbij een betaallink. Je plaats is gereserveerd na betaling.